Upgrade naar Windows 10

Windows 10 hulp & informatie

Nieuwe computers worden standaard voorzien van Windows 10 als besturingsysteem. Bij aankoop van een zelfbouw PC kunt u uiteraard wel zelf kiezen wat voor software u gaat gebruiken. Om op uw huidige PC of laptop Windows 10 te kunnen installeren moet uw apparaat voldoen aan de volgende minimale eisen:

Die eisen zijn gelijk aan die van Windows 8.1:

Wij adviseren overigens om minimaal 4GB geheugen en een Dual Core of Quad Core processor als minimum te hanteren. Op deze manier kunt u standaard toepassingen op een redelijke manier blijven uitvoeren. Op dit moment is de nieuwste versie van Windows 10 te downloaden, dit betreft versie 21H1 (mei 2021). Wij adviseren onze klanten om oudere installatie's te upgraden naar deze nieuwe versie. Windows 10 zal tot 14 oktober 2025 door Microsoft worden ondersteund. Bij het oudere Windows 8.1 is dit tot 10 januari 2023.

5 oktober 2021 heeft Microsoft Windows 11 uitgebracht.

Deze upgrade is voor de meeste gebruikers opnieuw gratis. Computers die voor de upgrade in aanmerking komen zullen automatisch een notificatie krijgen dat ze kunnen upgraden. Het is ook mogelijk zijn om direct te updaten zonder te wachten op de notificatie. Dat kan via deze link.
Komt uw PC niet in aanmerking voor de update? Neem contact met ons op om samen de opties te bespreken.


Windows 10 bevat standaard geen games meer (net als bij Windows 8 het geval was). Deze games zijn echter wel door hier te klikken nog te downloaden voor installatie op Windows 10 computers.

In het verleden installerden wij voor onze klanten het programma 'Classic Shell'. Dit programma zorgt er voor dat u de klassieke Windows 7 of Windows 8 startmenu's kan gebruiken. Inmiddels is het standaard startmenu van Windows 10 voor de meeste gebruikers al 'gewoon' geworden.
Mocht u toch gebruik willen maken van de klassieke start menu weergave (voorheel Classic Shell), bijvoorbeeld na een update, dan kunt u Open-Shell downloaden door hier te klikken.

Meer informatie: Windows 10 features | Windows 10 veelgestelde vragen