Monitor advies

Advies bij aanschaf van een monitor

De prijs van een monitor is, naast het verschil per merk, afhankelijk van een aantal factoren die van invloed zijn op de prestaties van de monitor. Let bij aanschaf van een monitor goed op de volgende zaken.

Formaat

Het formaat van monitoren wordt uitgedrukt in inches. Tegenwoordig is het meest verkochte formaat 24 inch. (± 61cm).

Beeldverhouding

Nagenoeg alle monitoren hebben een beeldverhouding van 16:9. Dit betekent dat de monitor geschikt is voor breedbeeld. Dit in tegenstelling tot de 4:3 verhouding die in het verleden standaard was.

Resolutie

Resolutie is de term die wordt gebruikt om het aantal pixels (beeldpunten) op een beeldscherm te beschrijven. Des te meer pixels, des te scherper het beeld. Een veelvoorkomende resolutie is Full HD: 1920x1080.

Reactiesnelheid

De reactietijd van een LCD-scherm geeft aan hoeveel tijd een pixel (beeldpunt) nodig heeft om van actief (zwart) naar inactief (wit) te gaan en weer terug. Hoe lager het getal, hoe beter de resultaten. Een reactietijd van 2 milliseconden (ms) is op dit moment snel, gemiddeld moet u rekening houden met 5 ms. Snellere reactietijden zijn vooral belangrijk voor het spelen van games of het kijken van films.

Contrastverhouding

De contrastverhouding (of contrastratio) geeft de verhouding aan die bestaat tussen het aantal stappen die mogelijk zijn tussen wit en zwart. Hoe groter deze verhouding is, hoe beter het contrast. Een LCD-monitor met een contrastverhouding van 1000:1 kan bijvoorbeeld 1000 tinten onderscheiden tussen zwart en wit. Voor contrast zijn er geen standaard maten en fabrikanten hebben ieder hun eigen meetmethodes! Dit maakt vergelijken vrijwel onmogelijk.

Dynamisch contrast

Helaas is het moeilijk om LCD-monitoren met elkaar te vergelijken wat betreft contrastverhouding. Behalve de normale contrastverhouding, bestaat er namelijk ook dynamisch contrast. Daarbij wordt de lichtbron van de monitor teruggedraaid als het weergavebeeld op het scherm donker is. Een dynamisch contrast heeft altijd een hogere waarde dan het typische, normale contrast. Ook voor het dynamisch contrast zijn er geen standaard maten en fabrikanten hebben ieder hun eigen meetmethodes! Dit maakt vergelijken vrijwel onmogelijk.

Aansluitingen

⋅ VGA
VGA is een analoge-aansluiting en is aan te raden wanneer u een oudere pc heeft die alleen ruimte biedt voor een VGA aansluiting.
⋅ DVI
Staat voor Digital Video Interface. DVI kan een hogere resolutie aan dan VGA. Er zijn twee verschillende typen DVI- aansluitingen: DVI-I en DVI-D. Het verschil tussen DVI-I en DVI-D is dat DVI-I zowel analoge als digitale signalen aan kan en DVI-D alleen digitale signalen. Kanttekening is dat u voor DVI wel een aansluiting nodig heeft op uw videokaart.
⋅ HDMI
Net als DVI is HDMI een digitaal signaal. Naast digitaal beeld kan een HDMI-kabel ook digitale audio overbrengen. Bovendien werkt HDMI met ongecomprimeerde signalen, waardoor een betere beeldkwaliteit wordt bereikt.
⋅ DisplayPort
DisplayPort is een audio- / videostandaard ontwikkeld voor VESA in 2006. DisplayPort is een tegenhanger van HDMI en beide standaarden zijn vaak met verloopstukjes onderling te gebruiken.