Printer advies

Advies bij aanschaf van een printer

U heeft de keuze tussen twee verschillende type printers: een inktjet- of laserprinter. Voor thuisgebruik is de inktjet nog steeds de populairste printer. De laserprinter is een goede optie voor (klein)zakelijk gebruik en is ook steeds vaker een goede keuze voor thuisgebruik. Druk je bijvoorbeeld geen foto's af dan is een laserprinter door de lagere prijs per afdruk steeds vaker een goede en verantwoorde keuze.
De multifunctionele printer (MFP), verkrijgbaar in zowel laser als inktjet, wint steeds meer terrein aangezien deze ook kan scannen en kopiëren. Ook draadloos printen via WiFi, vanaf een PC/Laptop, tablet of smartphone, is handig en helemaal van deze tijd.

Inktjetprinter

Een inktjetprinter is goedkoop in de aanschaf. Het is wel belangrijk om op de resolutie te letten, want hoe hoger de resolutie, hoe scherper de afdruk. Dit is met name belangrijk voor het printen van foto's. Nadeel: de kosten van een inktcartridge zijn vrij hoog. Om op de kosten van inkt te besparen, kunt u een inktjetprinter met gescheiden inktcartridges kopen. Bij gescheiden cartridges hoeft u dan niet de hele 3 kleurencartridge weg te gooien als er nog maar één kleur op is. U hoeft simpelweg alleen de cartridge van de kleur die op is te verwisselen.

Laserprinter

Laserprinters zijn snel, betrouwbaar en leveren een scherpe afdruk. De afdrukken van een laserprinter zijn beter bestand tegen water dan een afdruk van een inktjetprinter. Nadeel: Het grootste nadeel van een laserprinter is de aanschafprijs. Deze is hoger dan die van een inktjet. Ook is het stroomverbruik vaak hoger. De toners zijn bij aanschaf duurder dan die van een inktjet, maar gaan vele malen langer mee waardoor u uiteindelijk vaak veel goedkoper uit bent.